20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerEmlak Konut GYO Borsa Tarihinin En Büyük Halka Arzına Hazırlanıyor

Emlak Konut GYO Borsa Tarihinin En Büyük Halka Arzına Hazırlanıyor

 
Emlak Konut GYO’nun Mayıs ayında yapacağını açıkladığı ikincil halka arzı İMKB’nin en büyük halka arzlarından birisi olarak tarihe geçecek. Şimdiden ikinciliği garantileyen Emlak GYO’nun halka arzında hisse fiyatı 3.47 TL’nin üzerinde olursa borsa tarihinin en büyük halka arzı gerçekleştirilmiş olacak
 
Toplam 7.6 milyar liralık portföy büyüklüğüyle Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı Emlak Konut GYO, yeni projelere finansman sağlamak amacıyla yılın ilk yarısında 1.3 milyar liralık sermaye artışıyla ikincil halka arza gitmeyi planlıyor. Hisselerin Cuma günkü kapanış fiyatına göre 3.6 milyar TL civarında gerçekleşebilecek işlem, İMKB’nin en büyük halka arzları arasında yer alabilir.
 
Halkbank’ın Kasım ayında gerçekleştirilen 4.5 milyar liralık ikincil halka arzı, İMKB tarihinin en büyük halka arzı olmuştu. Buna göre halka arz, hissenin mevcut fiyat seviyelerinden gerçekleştirilmesi halinde, İMKB’nin en büyük halka arzları arasında yer alacak. Emlak GYO’nun 2010 yılında gerçekleşen halka arzında şirket sermayesinin yüzde 25’i halka açık hale gelmiş ve hisse satışından 1 milyar TL’nin üzerinde gelir elde edilmişti.
 
Burgan Yatırım Analisti Murat İğnebekçili, “Emlak GYO’nun ilk halka arzının iki katı büyüklüğünde bir arz olacak. Bu kadar büyük bir hisseyi satmak için bir miktar iskonto uygulanması yoluna gidilebilir. Ancak bir miktar iskonto uygulansa bile, en azından 3.3-3.6 milyar liralık
 
bir halka arz büyüklüğü ortaya çıkıyor. Halkbank’ın ikincil halka arzıyla karşılaştırdığımız zaman müthiş bir büyüklük” dedi.
 
Ödenmiş sermayesi 2.5 milyar lira olan Emlak GYO, bunu 3.8 milyar liraya çıkarması halinde, gidilecek 1.3 milyar liralık sermaye artışı sonrası halka açıklık oranını yüzde 50.66’ya yükseltecek. Mevcut durumda şirketin yüzde 25 hissesi halka açık. Hisselerin yüzde 74.99’u ise TOKİ’ye ait.
 
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Cuma günü yaptığı açıklamada, “2.5 milyar liralık ödenmiş sermayemizi 3.8 milyar liraya çıkaracağız. Artan sermaye kadarki kısmın da ikincil halka arzını yapacağız. Süreci başlattık. Yabancı ve yerli yatırımcıya tahsisat oranları süreçte belirlenecek” dedi.
 
Halka arzda rekor Halkbank’ta

 
İMKB tarihinin en büyük halka arzına Halkbank imza atmıştı. Halkbank’ın geçen yıl yapılan ikincil halka arzında bankanın yüzde 23.92’si satılmış, toplam 4.5 milyar TL’lik gelir elde edilmişti. Bir önceki rekor da yine Halkbank’a aitti. 2007 yılında yapılan birincil halka arzda Halbank’ın yüzde 24.98’si satılmış ve 2 milyar 476 milyon TL’lik bir büyüklüğe ulaşılmıştı. Mayıs ayında yapılması planlanan Emlak Konut GYO’nun ikincil halka arzı da en büyük halka arzlar listesinde yerini alacak. Eğer Mayıs ayında yapılması planlanan halka arzda hisse başı fiyat 3.47 TL’nin üzerinde belirlenirse Emlak GYO’nun ikincil halka arzı bugüne kadar yapılan en büyük halka arz olarak adını İMKB tarihine yazdıracak. Ancak şu anki fiyatlar ve piyasa konjonktürüne bakıldığında Emlak GYO’’nun halka arzı şimdiden en büyük ikinci arz listesinde ikinciliği garantilemiş gözüküyor.
 
Hedef daha fazla projeye imza atmak
 
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, daha fazla proje yapmayı amaçladıklarını belirterek, bu nedenle, mevcut projelerin yanı sıra ikincil halka arz gelirini yeni projelerin finansmanında kullanacaklarını söyledi. Emlak GYO’dan Cuma günü Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, mevcut projelerin yanı sıra, özellikle kentsel dönüşüm projelerine yönelik yapılacak yatırımlara bağlı olarak ilave mali kaynağa ihtiyaç duyulması nedeniyle ikincil halka arz kararı alındığı ifade edildi. Emlak GYO, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve TOKİ ile işbirliği protokolü imzalamıştı.
 
Açıklamaya göre, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kapsamında belirlenen “rezerv yapı alanları” kapsamında Emlak GYO’nun yaklaşık 2 milyon metrekare arsası bulunuyor. Emlak GYO, bu yıl 10 bini mevcut projelerden, 5 bin adedi ise kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde 15 bin adet konut satışı yapmayı hedefliyor. Açıklamaya göre şirket, 2013 yılında yapılacak ihalelerle yaklaşık 20 bin adet yeni konutu içeren projeleri de gerçekleştirecek.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI