23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerDev barajlarda işler yavaşladı iddiası !

Dev barajlarda işler yavaşladı iddiası !

Mardin ve Şırnak il sınırları içindeki Ilısu Barajı ve Hidro-elektrik Santrali ile Diyarbakır’ın Silvan ilçesindeki baraj ve sulama projesi yapımının durduğu iddia edildi. Bölgede yaşanan iç ve dış kaynaklı olaylar bu süreci etkiliyor.
Toplam 6,5 milyar dolarlık değeriyle Türkiye’nin en büyük iki baraj projesinin, çözüm süreciyle ilgili son dönemde yaşanan gelişmeler ve şiddet eylemlerinden dolayı durma noktasına geldiği iddia ediliyor.

ILISU BARAJI VE HES

13 Kasım'da "Bloomberg.com"da yer alan özel habere göre son aylarda bölgede iş makinelerinin yakıldığı, elektrik hatlarının bombalandığı ve projelerde çalışan işçilerin kaçırılmasının bunda büyük pay sahibi olduğu vurgulandı.
Habere göre 3 milyar dolarlık Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin müteahhitlerinin son aylarda 1500 işçiyi işten çıkardı. Çimento şirketleri de ağustos ayından beri projeye teslimat yapmadı. İş makinelerini kullanan birçok işçi de işsiz kaldı.

TARIMSAL KALKINMA

Diyarbakır’ın Silvan ilçesindeki 3,5 milyar dolarlık Silvan baraj ve sulama projesinin de benzer sebeplerle durduğu belirtildi. Bu durumun yüklenici şirketlere zarar verdiği belirtildi. İlgili holdingden yapılan açıklamada, “320 bin kişiye iş imkanı oluşturacak ve 460 milyon dolar ekonomik değer üretecek, tarımsal kalkınma sağlayacak Silvan sulama projesinin de ertelenmesine neden oluyor” denildi.

KOBANİ EYLEMLERİ

Haberde, ağustos ayından bu yana devam eden şiddet eylemleri ile Kobani protestoları nedeniyle geçen ay meydana gelen çatışmaların da projelerin durmasında payı olduğunun altı çizildi.

4. BÜYÜK OLACAK

Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Mardin ve Şırnak il sınırları arasında Dargeçit ilçe-sinin 15 kilometre doğusunda, Dicle Nehri üzerinde yer alacak. Toplam kurulu gücü 1200 me-gavat olacak. Proje tamam-landığında Atatürk Barajı, Karakaya Barajı ve Keban Barajı'ndan sonra 4'üncü büyük HES olma özelliği kazanacak.

ÖCALAN'IN 'ATOM BOMBASI' YORUMU

Bloomberg.com'daki haberde görüşlerine yer verilen Abdullah Öcalan’ın avukatı Mazlum Dinç’e göre Öcalan PKK sempatizanları barajlara saldırmadan birkaç gün önce barajları “Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarına” benzetmiş ve bu yüzden durdurulması gerektiğini söylemişti. Haberde, barajların yapılması ile bölgede TSK’nın karakol yapım çalışmalarının aynı zamana denk gelmesinin de dikkat çektiği kaydedildi.

İŞÇİLER İŞİ BIRAKTI

Dicle Haber Ajansı'nda 6 Eylül'de yer alan bir haberde de, Ilısu Barajı inşaatının, PKK'nın silahlı gücü HPG militanlarının uyarıları ve en son 4 işçinin alıkonup, serbest bırakılması sonrası diğer işçilerin istifalarını sunması ile tamamen durduğu belirtilmişti.

Bugün

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI