27 Mart 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerDeprem korkusu olmayan bu ilde daireler 400 bin lira

Deprem korkusu olmayan bu ilde daireler 400 bin lira


MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Ali Dündar, yaptığı açıklamada, Mardin'de İnşaat sektörünün son yıllarda büyük bir ivme kazandığını, talebe bağlı olarak İnşaat hızının da artma eğilimi gösterdiğini belirtti.

Bu gelişmelere rağmen kentteki Konut ihtiyacının karşılanamadığını, insanların Kiralık ev bulmakta çok zorlandığını kaydeden Dündar, önümüzdeki 5 yıl içinde 35 bin Konut ihtiyacının ortaya çıkacağını bildirdi. Dündar, TOKİ tarafından 5 bin konutun yapılmasının planlandığını, 30 bin konutu ise özel sektörün yapmasının gerektiğini vurguladı.

Mardin'in göç alan bir şehir olması ve üniversitenin öğrenci sayısının artması nedeniyle konut ihtiyacının daha belirgin olarak ortaya çıktığını ifade eden Dündar, şunları söyledi:konuthaberleri.com

''Diyarbakır, Urfa ve hatta Batman'dan göç alan bir il konumunda. Kozmopolit yapısı, tarihi dokusu ve Ticari potansiyel alanın geniş olmasından dolayı Mardin'de Konut İhtiyacı günden güne artıyor. Şu anki rakamlara bakıldığında Mardin, Türkiye'de birim alana düşen inşaatlaşma alanında ilk 3 veya 5'te olması gerekiyor. Mardin bu anlamda çok iyi. İnşaatlaşma ivmemiz son yıllarda arttı. İnşaat Sektörü de sürekli gelişme gösteren bir sektör. 35 bin konuta ihtiyaç var. Ve bu konutların şu anda 10 bine yakını inşaat halinde. Daha 25 bin konut yapılması lazım. Bizim üyelerimizin 2012 itibariyle ürettiği konut sayısı 5 bindir. 5 bini de diğer müteahhitler üretiyor. Mardin için en az 5 yıla kadar inşaat alanında bir sıkıntı olmayacak. Talep çok olduğu için üretilen her konut da satılacak. Çünkü biz hala yeterince piyasamızı doyurmadık konut açısından. Konut ihtiyacımız çok fazla. Kiralık Daire bulmakta zorlanıyor insanlarımız. Üniversite öğrencilerimiz, memurlarımız dışarıdan gelen vatandaşlarımız sıkıntı yaşıyor. Kiralar yükselişte.''

''Mardin deprem kuşağında değil''

Kentteki konut fiyatlarının talep ve maliyet nedeniyle çok yüksek olduğunu dile getiren Dündar, sözlerine şöyle devam etti:

''İmara açılmayan yerlerde konut yapamıyorsunuz. Bunun yanında Mardin'de inşaat yapmanın dezavantajları var. Bunların başında maliyet geliyor. Örneğin Kızıltepe ilçesine oranla bir kazıya 10 misli 20 misli daha fazla para ödüyorsunuz. Çünkü Mardin'in zemini tamamen kaya. O kayanın hepsini kırmanız lazım. Bunun için de ekstra bir maliyet ortaya çıkıyor. Temel kazmalar bu fiyatın yüksekliğini etkiliyor. Örneğin Kızıltepe'de Nusaybin'de bir temel kazdığınızda 2 günde bitiyor. Bu Mardin'de aylarca sürebiliyor. Kot farkı varsa da onu düzeltmek için dolgu yapmanız gerekiyor. Ekstra bir maliyet daha çıkıyor ortaya. Bu yüzden hem zamandan kaybediyorsunuz hem yüksek maliyetle karşılaşıyorsunuz hem de yüksek miktarda işçilik harcıyorsunuz. O da ister istemez Daire fiyatlarına yansıyor. Mardin'de bir daire neden İstanbul'dan daha pahalı izlenimi ortaya çıkıyor. Mardin Deprem kuşağında en son sırada. Daha doğrusu Deprem kuşağında değiliz. Ayrıca zeminimiz çok sağlam. Bir de yapı denetimle binaların kontrolleri daha iyi yapılmaya başlandı. İkinci bir nokta inşaatlarda son yıllarda özellikle kaliteye çok önem veriliyor. Siz kaliteli malzeme kullandığınızda ister istemez maliyetiniz artıyor ve bu satış oranına da yansıyor. Son bir yıldır Mardin yapı denetim ile de tanıştı. Onun da ekstra bir maliyeti var.

İnşaat sektöründe yatırıma ihtiyaç var

Dündar, tarihi ve hoşgörü kenti olan Mardin'in her zaman cazip bir yer olduğunu, Mardin Valiliği ve Mardin Belediyesi tarafından başlatılan Tarihi Dönüşüm Projesi'ni çok önemsediklerini belirtti.
Projenin kent için büyük bir şans olduğunu, ''eski Mardin''in otantik görünümüne kavuşması için çalışmalar sürerken kentin ''UNESCO Dünya Mirası Listesi''ne alınması için 2014'te başvuru yapılacağını hatırlatan Dündar, ''Müracaatın kabul edilmesi birkaç yıl sürecek. O zamana kadar konut, inşaat ve altyapı alanında bütün sıkıntılarımızı gidermemiz gerekiyor. UNESCO'dan sonra fiyatlar daha da artar diye kimse ürkmesin. Yüksek fiyatlarla konut olmayacak. Her yerin kendine özgü özelliği vardır. O özelliklerin de belli bir değeri vardır'' dedi.

Hükümetin bu yıl yürürlüğe koyduğu Kentsel Dönüşüm Yasası'nın inşaat sektörüne 10 yıllık Ticari hacim sağladığını ifade eden Dündar, 10 yıla kadar inşaat sektöründe çalışan iş adamlarının çekinmeden yatırım yapabileceklerini dile getirdi.

Öğrenci Jülide Kara da kiralık ev bulmakta çok zorlandıklarını, kiraların çok yüksek olduğunu, birkaç arkadaş bir araya gelerek ev tuttuklarını kaydederek, ''kiralık konut bulmak büyük bir sıkıntı. Buraya gelmeden önce 300 liraya ev bulurum diye düşünüyordum. Ancak büyük bir hayal kırıklığı yaşadım. Kiralar 600-700 liradan başlıyor. kiralık konut az olduğu için bir evde 4-5 kişi kalan arkadaşlarımız var. Ayrıca yakıt fiyatları da çok yüksek. Örneğin biz bu sene ısınma için bin dolar ödeyeceğiz. Mardin çok güzel bir kent ama pahalı bir yer'' diye konuştu.

 

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI