29 Mart 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden HaberlerÇin emlak piyasası zorda!

Çin emlak piyasası zorda!

Xian Jiaotong Liverpool Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Göncü, Çin'de emlak piyasasında fiyat düşüşlerinin sürdüğünü belirterek, "Bu yıl haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre birçok şehirdeki fiyat düşüşleri yüzde 5-10 seviyesine ulaştı. Ülke içindeki finans ve emlak firmalarının tahminlerine göre emlak piyasasını genel olarak zor bir dönem bekliyor" dedi.
AA muhabirine Çin emlak sektöründeki son gelişmeleri değerlendiren Göncü, ülke ekonomisindeki ve emlak piyasasındaki soğumanın devam ettiğini dile getirerek, Çin Ulusal İstatistik Bürosunun açıkladığı son emlak fiyat endeksi verilerine göre, emlak piyasasındaki soğuma işaretlerinin daha çok eyalete ve şehre yayıldığını söyledi.
 
Göncü, Çin genelinde 70 şehirdeki ortalama emlak fiyatlarından oluşturulan endekste haziran ayında 55 şehirde bir önceki aya göre fiyat düşüşü kaydedildiğini, mayıs ayında fiyatların azaldığı şehir sayısının ise 35 olduğunu anlattı.
Haziran ayında emlak satışlarındaki bazı kısıtlamaları kaldıran İç Moğolistan'ın başkenti Hohhot'un, fiyatların arttığı şehirlerden biri olduğunu aktaran Göncü, birçok eyalet arasında emlak satışlarını arttırmak ve yatırımcıları çekmek için bir yarış başladığını vurguladı.
 
Göncü, bu yarışın genel olarak fiyatların daha da düşmesine neden olabileceğine işaret ederek, "İç Moğolistan gibi Shandong eyaleti de geçen ay emlak satışlarında uyguladığı birçok kısıtlamayı kaldırdı. Zhejiang eyaletinden Hangzhou şehri ortalama fiyat düşüşünün en yüksek olduğu şehir oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre bakıldığında birçok şehirdeki fiyat düşüşleri yüzde 5-10 arası bir seviyeye ulaşmış bulunuyor. Pekin ve Şanghay gibi şehirlerdeyse bir önceki yılın haziran ayına göre ortalama fiyat artışları yüzde 6-7 civarında. Bu da birinci ve ikinci sıradaki şehirler arasındaki farklılaşmaların arttığını kanıtlıyor" diye konuştu.
– "2015 emlak fiyatlarının birçok şehirde düşeceği bir yıl olacak"
 
Şanghay, Pekin, Shenzhen, Suzhou gibi çok göç ve yatırım çeken şehirlerdeki fiyat artışlarının ise durmadığına dikkati çeken Göncü, sözlerine şöyle sürdürdü:
"Öte yandan ikinci sıra denilen daha az kalkınmış ve mali yapıları daha çok arazi satışlarına bağımlı olan şehirlerde fiyatlarda ciddi düşüşler meydana geliyor. Ülke içindeki finans ve emlak firmalarının tahminlerine göre emlak piyasasını genel olarak zor bir dönem bekliyor. Ancak hükümetin emlak satışları ve mortgage kredilerindeki kısıtlamaları kaldırması durumunda piyasa daha hızlı bir toparlanma içine girebilir. Pekin hükumeti henüz emlak satışlarındaki kısıtlamaları kaldırmak istemiyor. Piyasadaki düzeltmenin normal olduğunu ve büyümeyi teşvik edecek politikaları zaten uygulamakta olduğunu belirtiyor."
Göncü, üçüncü çeyrekte emlak piyasasında hafif bir toparlanma beklendiğini ifade ederek, bu toparlanmanın özellikle hükumetin büyümeyi ve yatırımları desteklemesinden kaynaklanacağını vurguladı.
Genel olarak 2015'in emlak fiyatlarının birçok şehirde düşeceği bir yıl olacağını söyleyen Göncü, şehirler arasındaki ayrışmaların daha da artacağını, bazı şehirlerde fiyat artışlarının istikrarlı olarak devam edeceğini, bazı şehirlerin emlak piyasasının ise ciddi bir risk oluşturacağını belirtti. Göncü, hükümetin emlak piyasasındaki kısıtlamaları ve tedbirlerini bu yeni duruma göre şehirden şehre farklı şekilde ayarlaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI