19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden HaberlerBazı İllerde 2B Satışları Başladı

Bazı İllerde 2B Satışları Başladı


Maliye Bakanlığı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B arazilerinin satışı ile ilgili sürecin ortasına gelindiğini belirtti.
 
Geçen sene elektronik ticarete yönelik bir inceleme yapılıp yapılmadığına ilişkin bir soru üzerine Bakan Şimşek, şunları söyledi:
''Ankara Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlığı'na bağlı müfettişler bir araştırma ve inceleme faaliyetini gerçekleştirdiler. Nihai sonuçlarını biz kamuoyuyla paylaşacağız. Ama burada önemli olan bu rapordaki tespitlerin, değerlendirmelerin dikkate alınarak esas bundan sonra denetimde bunun temel teşkil etmesi denetimin çerçevesini belirlemesi. Çünkü biz denetimin yeniden yapılandırılmasıyla birlikte uzmanlaşmaya gittik. Uzmanlaşmanın ilk dönemini tabii ki rutin denetimlerimizin yanında zaman zaman bu anlamda çerçeve oluşturacak, temel oluşturacak bazı çalışmalara da imza atıyoruz. Dolayısıyla bu alan da onlardan bir tanesi.''
 
2B ile ilgili bir soru üzerine de Şimşek, 2B bedellerini peyderpey internetten açıkladıklarını, bazı illerde satışların da başladığını belirtti. Şimşek, ''Dolayısıyla bu sürecin şu anda ortasındayız. Tabii ki tespit edilenler, kadastrosu, tespiti devam edenler var. Orada başvuru oranı en son baktığımda yüzde 70'ti. Fakat tespiti tamamlanmış parsellere ilişkin başvurular yanlış hatırlamıyorsam, yüzde 90'ı aşmıştı. Dolayısıyla çok ciddi ilgi var. Satışlara başladık. Rayiç bedelleri de web sitesinden il il peyderpey sistemi açmaya da başladık. Bayağı, takdir edersiniz ki yoğun bir çalışma söz konusu'' diye konuştu.
 
Lojman satışları
 
Bir gazetecinin lojman satışlarına ilişkin sorusunu yanıtlayan Şimşek, ''Biz Başbakanımızın da talimatıyla bu konuda çok iyi bir çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmalar devam ediyor. Temel çerçeve şu; takdir edersiniz ki güvenlik gibi alanlarda herhangi bir lojman satışı yapmayacağız. Mahrumiyet bölgelerinde böyle bir yaklaşımımız olmayacak. Şu aşamada ben detaylara girmek istemiyorum'' dedi.
 
Bireysel emeklilik

 
Bireysel emeklilik konusundaki bir soruyu yanıtlayan Şimşek, bu konuda çuvallarla belge geldiğini, büyük mükelleflere ilave personel verdiklerini, sorunun böyle çözüleceğine inandığını ifade etti.
 
Google uzun süredir mükellef
 
Arama motoru ''google''ın Türkiye'de mükellef olup olmadığının sorulması üzerine de Şimşek, vergi mahremiyeti nedeniyle bu konuları konuşmadıklarını ve detay veremeyeceğini ancak bu arama motorunun uzun bir süredir Türkiye'de mükellef olduğunu kaydetti.
 
Bizim işimiz sanal ticaretin önünü açmak
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hollanda'dan aldıkları program sayesinde sanal ortamda ticaret yapan tüm firmaları otomatik olarak tespit ettiklerini ve bunların faaliyetlerini kayıt altına aldıklarını bildirdi.
 
''Bizim işimiz sanal ticaretin gelişimine engel olmak değil tam aksine önünü açmak'' diyen Şimşek, Gelir İdaresi'nin bünyesinde e-ticaretin izlenmesi ile ilgili bir müdürlük oluşturduklarını söyledi.
 
Büyüme rakamları
 
Başka bir basın mensubunun büyüme hedeflerine yönelik sorusunu yanıtlayan Şimşek, ''2012'ye ilişkin tahminimiz yüzde 4'tü. Biz daha sonra Orta Vadeli Programı revize ederken yüzde 3 civarında büyüyebileceğimizi düşünüyorduk. Fakat öyle görünüyor ki rakamlar yüzde 3'ün altında olabilecek.
 
Olaya şöyle bakmak lazım; aslında geçen sene Türkiye yüzde 3 civarındaki bir büyümeyle Batı ile arasını kapatmaya devam etti.''
 
Sanal pos bilgileri alınıyor
 
Elektronik ticarete ilişkin başka bir soruyu yanıtlayan Bakan Şimşek, bu konuda bankalarla çok yakın işbirliği içerisinde olduklarının altını çizdi. Şimşek, şöyle devam etti:
''Tüm bankalardan detaylı sanal pos bilgilerini alıyoruz. Elektronik ticaretle uğraşan girişimcilerimizi buradan uyarıyorum; çünkü güvercinle para gönderilemediğine göre ödeme yapılamadığına göre, bu elektronik  ortamda yapılıyor. Elektronik ortamda yapılan her şey Maliye'nin gözetimindedir. Maliye bu bilgileri alabilir. Daha sonra bu bilgiler analiz ediliyor. O nedenle kayıt dışı elektronik ticaret çok çok daha zor.'

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI