28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerAraziden 'hazine' çıktı

Araziden ‘hazine’ çıktı

Hazine arazilerinin satışından devletin kasasına son 10 yılda 1.7 milyar lira girdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye genelinde yaklaşık 894 milyon metrekare büyüklüğünde 81 bin 126 hazine arazisi satıldığını belirterek, değerinin altında satışın söz konusu olmadığını bildirdi. Bakan Şimşek, orman kapsamı dışına çıkarılan 2B arazilerinin satışından da yılsonu itibariyle 4 milyar 838 milyon lira gelir hedeflendiğini söyledi. İhalelerin açıklık, rekabet ilkesine uygun bir şekilde yapıldığını söyleyen Şimşek, "Hazine taşınmazlarının satışı mevzuatta yer alan kıymet takdirine ilişkin hükümlere göre yapılıyor. Taşınmazın konumu ve özellikleri göz önünde bulundurularak belirlenen tahmini bedel üzerinden satış işlemi gerçekleştiriliyor. Hazine arazileri rayiç değerinin altında satılıyor ve rekabete açık yapılıyor" dedi Bakan Şimşek, Maliye'nin 2013 Performans Programı'na göre 2B arazisinden 4 milyar 838 milyon, sosyal tesislerin satışından da 60 milyon lira gelir hedeflendiğini bildirdi. Şimşek, "Ülkemiz genelinde toplam 4 bin 844 adet, 61 milyon metrekare yüzölçümlü taşınmazın satışı iptal edildi. İptal edilenlerin bedeli 602 milyon liradır" bilgisini verdi. 
 
HAZİNE ARAZİSİ NEDİR? 
Hazinenin özel mülkiyetinde olan araziler, tapu siciline tescili olan araziler anlamına geliyor. Hazinenin genel mülkiyetinde olan araziler ise tescilsiz olanları ifade ediyor. Hazine arazileri üzerinde yer alan taşınmazlar satılıp kiralanabiliyor. 
 
Sektör canlanıyor arazi sorunu bitiyor
Kentsel dönüşüm, 2B satışı ile birlikte gayrimenkul sektöründe hareketlenme daha da artacak. Hükümetin hazırladığı 10. Kalkınma Planı'na göre özel sektör yatırımcılarına uygun nitelikte yatırım yeri tahsisi için Hazine arazileri başta olmak üzere yatırıma elverişli arazilerin envanteri çıkarılacak ve tahsis süreçleri etkinleştirilecek. 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI