28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerApartman yöneticisi dikkatli seçilmeli !

Apartman yöneticisi dikkatli seçilmeli !

Pusula Adli Muhasebe ve Hile Denetimi Kurucusu Fikriye Aslan uyarıyor; “Apartman yöneticinizi seçerken dikkat edin, yöneticinin “yönetim planı”nı inceleyin, tekrar aday olan yöneticinin geçmiş dönem çalışmalarını araştırmadan tekrar yönetime seçmeyin”.
 
Fikriye Aslan, Mart ve Nisan aylarında gerçekleştirilen apartman yöneticisi seçimleri ve bu konuda yapılan hile denetimleri konusunda şu bilgileri verdi;

“Apartman yöneticiliği, bir apartmanın tüm işleri gözden geçirdiğimizde hiç de azımsanmayacak derecede vakit alan bir iştir. Her yıl Mart veya Nisan aylarında apartmanlarda ve sitelerde Genel Kurullar yapılır. Genel Kurullar'da;  apartman gelir gider – borç alacak durumu ortaya çıkar ve birçok apartman sakini hesapları incelemeden  bir önceki yönetimi ibra ederler ve yine aynı kişileri yönetime seçerler. 

Öncelikle KAT MÜLKİYETİ KANUNUNA göre apartmanlarda ve sitelerde mutlaka yönetim planı olmalıdır. Apartmanların bu yönetim planına göre yönetilmesi  gerekir. Toplanan aidatların belli bir yüzdesi, örneğin aidatın  %20’si çalışanların işten çıkartılması veya emekli olması durumunda kullanılmak üzere KIDEM TAZMİNATI fonu olarak saklanması gerekmektedir. Bu kıdem tazminatı fonuna kesinlikle çeşitli zamanlarda apartmanın masraflarını karşılamak amacıyla dokunulmaması ve bir bankada tutulması gerekir. Herhangi bir çalışanın işten ayrılması durumunda bu paradan karşılanması gerekir. Tazminat ödenmesi durumunda; yıllardır çalışan apartman görevlisinin işine son verildiğinde apartmana yeni taşınmış bir sakinden kendisine düşen payın istenmesi doğru değildir. Doğru olan kendisinden önceki apartman sakinlerinin ödemiş olduğu aidatlardan bir kısmından tutulan paradan bu tazminatın ödenmesidir” dedi.

"Apartman ve site yönetiminde sık yapılan hileler"

Genel olarak apartmanlarda en çok  “Fatura” hilelerine rastlanılmaktadır.

Teklif almadan, eşe, dosta yaptırılan işler, yapılan işlerden komisyon alma, faturaları şişirme, yapılmayan işi yapmış gibi gösterme, kendi kişisel işlerini apartmanın işiymiş gibi faturalatma, sıklıkla yaşanan hilelerdir.

Çalıştırılan görevlinin, izin haklarının, mesaisinin, ikramiyelerinini, hatta sigortasının ödenmemesi de en fazla rastlanılan  hilelerdendir.

"Diğer hileler"

– İş yaptırdığı firmadan komisyon alma veya kendisinin de ödemesi gereken bir apartman giderini karşı firmaya ödettirmek.

– İşi faturasız yaptırıp karşılığında gider makbuzu ile ödenenden fazla makbuz düzenlemek.

– Karşı firmaya ödeme yapmadığı halde sahte makbuz düzenleyip ödeme yapmış gibi gösterip, zimmete para geçirmek.

-Faturaları gecikmeye sokup parayı kendi namına kullanma, özellikle merkezi ısınma sistemlerinde üç  fatura borcu olana kadar, verilen enerji kesilmemektedir.

-Apartman ya da sitede işi faturasız yaptırıp, dışarıdan daha düşük KDV ile fatura almak. Özellikle mantolama veya büyük inşaat tadilatı veya park bahçe onarımı gibi büyük montajlı işlerde işi tanıdığı müteahhide vermek, Müteahhitlerden kendisinin ödemesi gereken ücreti ödemiş gibi göstermesini veya başka bir yerdeki masraflarının karşılamasını istemek.

– Yapılmamış bir işi yapmış gibi gösterip, gider makbuzu düzenleyerek para almak.( Örneğin bahçıvan veya dışarıdan sağlanan temizlik işçisine işi yaptırmış gibi göstermek şeklinde yapılır.)

– Bazı fatura ve belgeleri defalarca gider olarak gösterip, deftere  kaydetmek.

– Deftere kaydedilen  gelir ve gider kalemlerinin toplamlarını bilerek fazla toplamak.

APARTMAN YÖNETİCİLİĞİNDE HİLEYİ ÖNLEMEK İÇİN:

– Apartman yönetiminde görev alacakların belirlenmesinde şeffaf, tarafsız ve etkin kişilerin olması sağlanmalıdır.

– Özellikle yöneticinin ısrarla istediği bazı kişilerin denetçi seçilmesini istemesi kuşku ile karşılanmalıdır.

– Belli konularda yetki sınırlaması yapılmalıdır. Özellik arz eden konuların veya  belli bir rakamı geçen yüksek masrafların Genel Kurul'dan yetki alınarak uygulanması  sağlanmalıdır.

– Mutlaka yıl sonu denetimin profesyonel kişilerce yapılması sağlanmalıdır.

Konuyla  ilgili daha detaylı bilgi almak için www.pusulaadlimuhasebeuzmanligi.com/  adresine bakabilirsiniz.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI