19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden Haberler6,5 milyon konut 20 yılda yenilenecek

6,5 milyon konut 20 yılda yenilenecek

Esenler Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği ‘Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu’ Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde düzenlendi. İki gün sürecek olan sempozyuma Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, akademisyenler çok sayıda davetli katıldı. 

Akademisyenler tarafından sunumlar yapılarak, sempozyumda kentsel dönüşümün tüm yönleriyle masaya yatırılacağı belirtildi. Sempozyumda, ‘Niçin kentsel dönüşüm? Kentsel dönüşüm hukuk ve algı, uygulama örnekleri’ gibi konuların konuşulacağı ifade edildi.

Sempozyumda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, kentsel dönüşümün Türkiye'de siyaset üstü bir mesele olduğunu söyledi. Balta, "Buradaki insanların can güvenliği önemli olduğuna göre hepimizin kardeşidir. Güvenliği korumakla kollamakla mükellefiz. Bu işi toplumsal olarak, bir olarak taşın altına elimizi değil gövdemizi koyarak yapmalıyız. Elbette şu anda bizim hedeflerimiz arasında Türkiye’de riskli olarak gördüğümüz yaklaşık 6,5 milyon konutun 20 yılda yıkılıp yeniden yapılmasını hedefliyoruz. Yani 2023 Türkiye’sinde yaşadığı insanlarının mutlu ve güvenli bir şekilde yaşadığı Türkiye hayal ediyoruz.” şeklinde konuştu.

TEVFİK GÖKSU: KENTSEL DÖNÜŞÜMDE FAİZSİZ DESTEK ŞART

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da, “Esenler’de ekonomik ömrünü doldurmuş, mühendislik hizmeti almamış dönüşmesi gereken yaklaşık 100 bin konut bulunmakta. Bunların ivedilikle dönüşmesi lazım. Kentsel dönüşümle bizim yeni bir perspektif ortaya koyup devlet olarak üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Özellikle Van depreminden sonra kentsel dönüşümde İstanbul’da çok önemli mesafeler kat edildi. Depremden sonra insanları zor ikna etme konusunda daha kolay ikna etme sürecine geçtik. Devletin de önemli katkılar sunmasıyla, kentsel dönüşüm Esenler için söylüyorum bir toplumsal bilinç haline geldi. Önceden biz talep ederken şimdi vatandaş talep eder hale geldi. Bunun çok daha hızlı bir şekilde dönüşmesi için özellikle hükümetimizin, bireylerin riskli yapılarla ilgili vermiş olduğu finans desteğinin yüzde 4’ünün bakanlığımız tarafından karşılanıyor olması meseleyi hızlandırdı. Ancak uzun dönemde devletimizin hükümetimizin riskli yapıların dönüşmesi konusunda vatandaşlara faizsiz para verme konusunda bir çalışma yapması gerektiğini düşünüyorum. Bu işlem yapıldığı takdirde dönüşümün de çok hızlanacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI